صاحبان شرکت یا موسسه ثبت شده ممکن است بعد از ثبت هر شرکت یا موسسه تصمیم به تغییراتی در اساسنامه یا موارد دیگر بگیرند که ساده ترین آن تغییر آدرس شرکت می باشد. بابت هر نوع تغییری در شرکت باید جلسه ای برگزار شود که این تصمیم را صاحبان شرکت بگیرند و برای عملی کردن این تصمیم به اداره ثبت شرکت ها اعلام نمایند تا این تغییر در آن اداره محترم ٫ ثبت و به کلیه افراد حقیقی و حقوقی لازم اطلاع دهند. این افراد حقیقی یا حقوقی می تواند اداره مالیات ٫ روزنامه رسمی ٫ روزنامه کثیر الانتشار ٫ بانک ها و غیره باشند.
جهت هر نوع تغییری در شرکت می بایست صورتجلسه ای تنظیم شود که تغییرات مورد نظر را در خود مشخص کند و بدون هیچ گونه اشتباه ٫ کم و کاستی برای اداره ثبت شرکت ها ارسال شود. بعد از تائید اداره ثبت شرکت ها تصمیم مورد نظر در روزنامه رسمی و روزنامه کثیر الانتشار جهت اطلاع رسانی افراد حقیقی و حقوقی اعلام می گردد.
تنظیم صورتجلسات تغییرات از مواردی می باشد که کوچکترین اشتباه در آن باعث رد صورتجلسات و یا انجام تغییرات اشتباه برای شرکت می شود. در نتیجه این تغییر مهم باید توسط موسسات یا افرادی که اشراف به این موضوع دارند انجام شود.
📷
صورتجلسات تغییرات اختیاری
صورتجلساتی که با توجه به تغییراتی که بنا با اختیار صاحبان شرکت انجام می شود صورت می پذیرد. به عنوان مثال مهمترین و پر کاربردترین این تغییرات به شرح زیر می باشد:
تغییر نام شرکت ؛تغییر موضوع شرکت ؛تغییر نشانی شرکت ؛افزایش سرمایه شرکت ؛کاهش سرمایه اجباری شرکت ؛کاهش سرمایه اختیاری شرکت ؛تبدیل سهام بی نام به سهام بانام ؛کاهش تعداد اعضاء هیات مدیره ؛افزایش تعداد اعضاء هیات مدیره ؛تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام ؛تغییر سال مالی شرکت ؛انحلال شرکت ؛نقل و انتقال سهام یا سهم الشرکه شرکت ؛تغییر روزنامه کثیرالانتشار ؛تعیین دارندگان حق امضاء ؛پرداخت سرمایه تعهدی ؛تاسیس شعبه ؛ورود شریک جدید ؛خروج شریک ؛
و خیلی موارد دیگر که در صورت تمایل می توانید با موسسه تماس حاصل فرمائید و مشاوره بگیرید.
صورتجلسات تغییرات اجباری
صورتجلساتی که با توجه به قانون تجارت و یا اساسنامه شرکت زمانی معین برای آن ها تعیین شده است و باید بعد از زمان مشخص شده تغییرات صورت پذیرد. به عنوان مثال مهمترین و پر کاربردترین این تغییرات به شرح زیر می باشد:
انتخاب اعضاء هیات مدیره ؛تعیین سمت اعضاء هیات مدیره ؛تعیین وضعیت حق امضاء ؛انتخاب بازرسین شرکت ؛تصویب ترازنامه و صورت های مالی ؛تغییر نماینده شخص حقوقی ؛
و خیلی موارد دیگر که در صورت تمایل می توانید با موسسه تماس حاصل فرمائید و مشاوره بگیرید.
نحوه ثبت تغییرات شرکت
با توجه به تصمیم صاحبان شرکت باید ابتدا اعضاء هیات مدیره درخواست برگزاری جلسه را با منشی شرکت اعلام کنند و منشی شرکت با توجه به ارتباط خود با صاحبان شرکت زمانی را برای برگزاری جلسه هماهنگ می کنند و باید صاحبان سرمایه در زمان تعیین شده در جلسه حضور به هم برسانند.
نکته بسیار مهم در خصوص حد نصاب جلسه برگزار شده این است جلسه در صورتی که به حضور کلیه صاحبان سرمایه برگزار شود جلسه به رسمیت شناخته می شود و در صورتی که جلسه با حضور اکثریت برگزار شود احتیاج به تشرفات دعوت می باشد.
بعد از حضور صاحبان سرمایه تصمیم مورد نظر را به کلیه صاحبان سرمایه اعلام و موضوع تغییرات را در صورتجلسه ای تنظیم شده مورد تائید قرار می دهند.
بعد از گذراندن مراحل و شرایط مذکور تغییرات که توسط موسسه ثبتی ذهن ناب صورت می پذیرد به وسیله اداره ثبت شرکت ها ٫ به ثبت خواهد رسید.
مدارک مورد نیاز جهت تنظیم صورتجلسه تغییرات
جهت تنظیم صورتجلسه تغییرات به مدارک زیر لازم می باشد:
مدارک هویتی صاحبان سرمایه. (شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده یا اصل آن جهت رویت)مدارک هویتی شرکت. (اساسنامه ٫ اظهارنامه ٫ روزنامه رسمی آخرین تغییرات اعمال شده در شرکت یا موسسه)مدارک هویتی مدیر عامل و یا اعضاء هیات مدیره ای که خارج از صاحبان سرمایه می باشند.مدارک هویتی نماینده صاحبان سهام.ارائه لیست آخرین سهامداران و میزان سهام یا سهم الشرکه هر شخص حقیقی یا حقوقی.بابت انجام تغییرات شرکت یا موسسه باید هیچ گونه بدهی مالیاتی یا بدهی به روزنامه رسمی و کثیرالانتشار شرکت نداشته باشد تا بتوان تغییرات درخواستی را اعمال نمود.
مدارک لازم به منظور ثبت تغییرات شرکت
با توجه به جلسه برگزار شده مدارک زیر باید به موسسه ثبتی ذهن ناب تحویل داده شود :
در صورت حضور اکثریت صاحبان سرمایه آگهی دعوت که توسط موسسه ذهن ناب جهت چاپ به روزنامه کثیرالانتشار تنظیم و به چاپ برسد.صورتجلسه تنظیم شده توسط موسسه ذهن ناب که به امضاء کلیه صاحبان سرمایه شرکت یا موسسه رسیده باشد در ۳ نسخه ( یک نسخه برای اداره ثبت شرکت ها یک نسخه برای بایگانی در موسسه ذهن ناب یک نسخه بعد از آگهی شدن صورتجلسه برای شرکت مورد نظر ارسال میگردد.) مهر و امضاء رسیده باشد.امضاء و مهر وکالتنامه وکیل که مسئول رسیدگی و تنظیم کلیه موارد فوق می باشد.وکیل مورد نظر می تواند برای امضاء دفاتر و پرداخت حق الثبت موارد مورد درخواست موکل اقدام نماید. (به صورت دلخواه می باشد.)
Comments